Revistă - Forum a Românilor Americani

NEO-TERORISMUL RUS  şi … UN GÎND ANUME…
de Leonard Oprea

Inspirat de “Aleksandr Soljenitzin – Supremul Martor” (I şi II / “Evenimentul Zilei”, August 2008), magistralul şi tămăduitorul eseu închinat de filosoful Vladimir Tismăneanu trecerii în nemurire a prometeicului scriitor rus, am privit în jurul meu şi am notat astfel: ceea ce se întîmplă astăzi, exact în zilele desfăşurării Jocurilor Olimpice 2008, la Beijing, aşadar invazia armată a Rusiei în Georgia, reprezintă în esenţă acelaşi tip de atac criminal sfidînd simbolurile Olimpiadei ca şi masacrul produs de teroriştii islamici “Black September”, în zilele Jocurilor Olimpice din Munchen, 1972…

L-am condus pe ultimul drum pe cel care a fost…                                                        CRISTIAN IOANIDE
de Lucia McNeff 
    Începutul acestei săptămâni a fost marcat de zile de doliu pentru comunitatea românească din Portland. Am condus pe ultimul drum pe cel care a fost CRISTIAN IOANIDE. La Lincoln Memorial Funeral Home – spaţiu aproape neîncăpător – luni 2 iunie 2008, s-au strâns conducători şi membri ai tututor confesiunilor religioase din oraş, care au adus un ultim omagiu celui dispărut dintre noi.

Se vor întâmpla vreodată toate acestea?
INAINTEA CONFERINŢEI DE LA BALI
La conferinta din Bali, care se va desfăşura între 3 şi 12 decembrie şi va reuni reprezentanţi din întreaga lume, urmează să se contureze o perspectivă reală pentru realizarea unui acord între toate naţiunile şi să se demareze negocieri pentru măsurile ce trebuie luate în perioada post Kyoto, negocieri care se speră să fie finalizate până în 2009.

De ce Georgia?  de Marcel Urs  
    Conflictul din Georgia, umbrit oarecum de jocurile olimpice din China, este un motiv de îngrijorare pentru regiunea din jurul Mării Negre dar şi pentru întreaga lume. Însă este şi un semn clar al evenimentelor care au loc în vremea sfârşitului. De ce oare acest conflict? De ce o ţărişoară cu doar 4 milioane de locuitori este hărţuită de uriaşa Rusie? Care este adevăratul motiv al conflictului? De ce Georgia şi nu Ucraina, Letonia, Estonia sau altă ţărişoară din fosta URSS?